Blog

A pincefal szigetelés: Vízszigetelés, hőszigetelés és vízelvezető rendszer

Magyar Festék Kft
A pincefal szigetelés: Vízszigetelés, hőszigetelés és vízelvezető rendszer

A pincefal szigetelés kiemelkedően fontos az épület tartóssága, energiahatékonysága és komfort szempontjából. A nedvesség elleni védelem, a hőveszteség csökkentése és a vízelvezetés összehangolt megoldása szükséges a pince optimális szigeteléséhez.

Vízszigetelés:

A vízszigetelés két fő eleme a vízszintes és a függőleges szigetelés. A vízszintes szigetelés a talajból felemelkedő kapilláris nedvességtől véd, míg a függőleges szigetelés az oldalirányú nedvesség behatolását akadályozza meg. A vízszigetelésnek legalább 30 cm magasságban kell terjednie a talajszint felett. A homlokzat lábazati részét is vízszigetelni kell a csapadékvíz ellen.

 

A vízszigeteléshez bitumenes bevonat és bitumenes szalagok a legelterjedtebb anyagok. Fontos a szakszerű kivitelezés és a függőleges és vízszintes szigetelés találkozási pontjainak gondos lezárása.


Hőszigetelés:

A hőszigetelés kiválasztásakor a "megfelelő anyag a megfelelő helyen" elvet kell követni és betartani. A pincefalakhoz extrudált polisztirol (XPS) táblák, mint a FIBRANxps, javasoltak. A hőszigetelés vastagságát épületfizikai számítások alapján kell meghatározni, de minimum 12 cm vastagság javasolt.

Az XPS táblák ragasztásához alacsony tágulású poliuretán ragasztóhabot, vagy az erre megfelelő ragasztótapaszt kell használni. Magas talajvízszint esetén a ragasztót a táblák kerületén is fel kell vinni.

A sima felületű XPS táblák, javasoltak a talajszint alatti pincefal hőszigetelés kialakításához. A hőszigetelő táblák fölé drénlemez kerül, ami segíti a talajnedvesség elvezetését.

Pincefal hőszigetelés FIBRANxps

Vízelvezető rendszer:

A vízelvezető rendszer kiépítése javasolt a csapadékvíz elvezetésére. Vízelvezető csatornákat kell fektetni az épülettől kb. 50-100 cm-re, 1% lejtéssel. A csövek alá geotextíliát kell helyezni, és kavics frakcióval kell feltölteni az árkokat.

A visszatöltést rétegesen kell végezni, tömörítéssel, hogy elkerülhető legyen a későbbi süllyedés és a vízszigetelés sérülése.


Fontos információk a pincefalak szigetelésének megválasztásához:

FIBRANxps sima felületű hőszigetelő lapok, vagy élkialakítású (lépcsős) XPS táblák talajszint alatti használatra.
WL(T) és WD(V) értékek: a vízfelvételt és a páradiffúziós vízfelvételt mutatják. A WL(T) értéke ne haladja meg a 0,7%-ot, a WD(V) értéke pedig maximum 1% legyen.
Hővezető képesség (λ-érték): minél kisebb, annál jobban szigetel az anyag.


A pincefalak szigetelésének előnyei:

  • Stabil hőmérséklet a helységekben.
  • Magasabb felületi hőmérséklet a falak belső oldalán, csökkentve a páralecsapódást és a penészképződést.
  • Védelem a vízszigetelésnek a hőingadozástól és a mechanikai sérülésektől.

A pincefalak hő- és vízszigetelése, a vízelvezető rendszer kiépítése és a földvisszatöltést követően a homlokzati hőszigetelés kivitelezésével folytatódik az építkezés.