Blog

Homlokzati hőszigetelés kivitelezése!

Magyar Festék Kft
Homlokzati hőszigetelés kivitelezése!

A homlokzati hőszigetelés kivitelezési munkálatai előtt a homlokzatot, legyen új, vagy akár régi felületről van szó, gondosan készítsük elő. A felületet szabadítsuk meg a táskás esetleg málladozó részektől, a repedezett részeket javítsuk ki és portalanítsuk az egész falat. Az ép, jó minőségű vakolatra illetve, sértetlen helyeken csak alapozás szükséges.

Kezdőprofil alkalmazása

A kezdőprofil felhelyezésével kezdődik az homlokzati hőszigetelés kivitelezési munkálatai, a kezdőprofil határozza meg a hőszigetelő lapok kezdési pontját és adja körbe az épületen a vízszintet, nem utolsó sorban a sin használatával esztétikusabb és biztonságosabb lesz a rendszer. A kezdőprofil biztosítja, hogy az épületen körbe egyenes lesz a lábazati rész és nem csúsznak el egymástól a hőszigetelő lapok.

Hőszigetelő lapok ragasztása

A legmunkaigényesebb feladat, az homlokzati hőszigetelés legfontosabb eleme. A hőszigetelő lapok és a falazat 40-50 %-ban érintkeznek az erre a célra gyártott úgynevezett polisztirol ragasztóval vagy kőzetgyapot ragasztóval. A lapokat kenjük körbe, utána 3-4 pontban, kupacokat rakjunk, ásványgyapotnál a hőszigetelő lap felületének 70% legyen bekenve ragasztóval, majd erővel nyomjuk a falnak. A hőszigetelő lap ragasztása feltétlen kötésbe és egymáshoz szorosan összetolva történjen. Nagyon fontos, hogy a lapok között hézagok ne legyenek, mert ezeken a részeken komoly hőhidak alakulhatnak ki.

Az esetleges hézagokat ne ragasztóval tömítsük, mert a ragasztó hővezetése nagyobb mint a hőszigetelő lapnak, és rontjuk a hőszigetelő lapok hatásfokát, legyen polisztirol vagy kőzetgyapot. A lábazati részek felragasztása a kezdőprofil alól indítjuk. Ezeken a részeken nem a sima expandált lapokat használjuk, hanem erre a célra kifejlesztett XPS azaz extrudált hőszigetelő lemezeket. Ez az anyag keményebb szerkezetű, és vízfelvételre nem hajlamos. Ha a homlokzati felület körberagasztottuk, a felületet csiszoljuk egybe, ásványgyapotnál a csiszolás tilos, kőzetgyapot ragasztóval gletteljük simára.

Tárcsás dűbel használata, lapok rögzítése

A következő munkafázis a szigetelő lapok rögzítése amely a szigetelő lap fajtájától függően lehet műanyag és fém beütőszeges dűbel. Átlagosnak mondható családi házon átlagos polisztirol szigetelő lap vastagság 8-15cm megfelel a műanyag. A hosszúságot úgy válasszuk meg ,hogy a dűbelnek legalább 4-5cm mélységben a falba kell lógnia. Ajánlott mennyiség 4-6db/m2. Ha kőburkolat kerül a felületre ajánlott 8-10db/m2 de túlzásba se essünk, mert a túlzott dűbel használat ugyancsak rontja az hőszigetelés hatásfokát. Vastagabb szigetelő lapok használatánál 16-25cm illetve kőzetgyapotnál érdemes fém szeges dűbeleket alkalmazni, a nagyobb mechanikai igénybevétel miatt. A dűbelek alkalmazása az egész homlokzati felületen kötelező, mert a megváltozott éghajlat miatt nagyobb szelek és viharok egyszerűen letéphetik a falról az homlokzati hőszigetelést. A helyreállítási költség nagyobb lehet, mint a rendszer bekerülési költsége.

Üvegszövet háló beágyazása

A hőszigetelő rendszer felületének erősítésére üvegszövet hálót kell alkalmazni ami 145 gramm/m2. Ez a fajta háló alkalmas polisztirol és kőzetgyapotból készült szigetelésekhez. Az üvegszövet beágyazása a felületre felglettelt ragasztóba történik, majd függőleges irányba a glettvassal belehúzunk így az üvegszövet a ragasztóba ágyazódik, és nagyobb tapadást idéz elő. Az üvegszövet használata átfedéssel történjen minimum 10cm.

A falfelület előkészítése színezéshez (Alapozás)

A homlokzatot átgletteltük, a ragasztó teljes száradása után ismételten csiszoljuk egybe a felületet. Tisztítsuk le a homlokzatot, és festőhengerrel felhordott színre kevert alapozót, hagyjuk száradni legalább 24 órát. Száradás után a felületre felhordható a színező vakolat.

Homlokzati vakolat (Színezés)

A homlokzati vakolatok választéka nagyon széles. Kapható 1,5mm-től 3mm vastagságig, kapart vagy gördülő szemcsével, zsákos vagy vödrös, mindenki az ízlése szerint válassza ki. Azonban cégünk a REVCO, BAUMIT, THERMODAM termékeit ajánlja mert, vakolatai kiváló minőségben és állandó ellenőrzés mellett kerül forgalmazásra. A szigetelés fedőrétege azaz a vakolat profi kivitelezése nagyon fontos. A vakolat felhordása fém glettvassal történjen, majd a simítása gördítése kizárólag műanyaggal végezhető.

További bejegyzések a témával kapcsolatban:

https://hoszigetelorendszer.com