Blog

Hőszigetelés: Minden amit tudni kell

Magyar Festék Kft
Hőszigetelés: Minden amit tudni kell

A hőszigetelés egyre fontosabbá válik az energiaárak emelkedésével és a környezettudatosság növekedésével. Kulcsfontosságú az energiatakarékossághoz és a komfortos lakókörnyezet fenntartásához. A bejegyzés célja, hogy egyszerű átfogó képet adjon a hőszigetelésről, kiemelve a főbb tudnivalókat és a legjobb hőszigetelő rendszereket és szigetelőanyagokat.

Mit is jelent a hőszigetelés?

A hőszigetelés lényege, alacsony hővezető képességgel rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy nehezen engedik át a hőt. Az épület falaira, mennyezetére, padlójára vagy más felületeire szigetelőanyagokat helyezünk, amelyek megakadályozzák a hő áramlását. Így télen a meleg levegő bent marad, nyáron pedig a kinti meleg nem jut be a lakásba.

A mértékegysége a hőátbocsátási tényező (U-érték) határozza meg. Minél alacsonyabb az U-érték, annál jobb a hőszigetelés. A hatályos építési szabályzat előírja a minimálisan szükséges hőszigetelési értékeket az épület különböző elemeire (falak, tető, lábazat) vonatkozóan.

A hőszigetelés előnyei:

 • Energiatakarékosság: A hőszigetelés jelentősen csökkentheti a fűtési és hűtési költségeket, akár 50%-kal is.
 • Komfortosabb hőmérséklet: Egész évben kellemes hőmérsékletet biztosít az épületben, télen melegen, nyáron hűvösen tartva
 • Környezetvédelem: Csökkenti a szén-dioxid kibocsátást, és hozzájárul a fenntartható fejlődéshez és a környezetvédelemhez.
 • Zajcsökkentés:A hőszigetelő anyagok egyben hangszigetelőként is funkcionálnak, így csökkentik a külső zajokat.
 • Értéknövekedés: Növeli az ingatlan értékét.

Hőszigetelő rendszerek

A bejegyzés ismerteti a különböző hőszigetelő rendszereket:

 • Homlokzati hőszigetelés: A homlokzat szigetelése a legelterjedtebb hőszigetelési forma, amely során a homlokzatot szigetelőanyaggal borítják, majd vakolattal fedik be.

EPS hőszigetelő rendszer

 • Lábazati hőszigetelés: A lábazat szigetelése véd a talajnedvesség ellen és javítja az épület hőmérséklet szabályozását.

Lábazati hőszigetelő rendszer

 • Tetőtér hőszigetelés: A tető szigetelése megakadályozza a hőveszteséget és javítja a tető szerkezetének élettartamát. Leghatékonyabb hőszigetelési módok egyike, mivel a tetőn keresztül távozik a legtöbb hő.
 • Belső hőszigetelés: Csak kivételes esetekben alkalmazható, ha a külső hőszigetelés nem megoldható.

Ásványgyapot

Szigetelőanyagok

Számos szigetelőanyag létezik, a leggyakoribbak a következők:

 • EPS hőszigetelés: (expandált polisztirol) egy olcsó és könnyű hőszigetelő anyag, amely homlokzati és lábazati szigetelésre is alkalmas.

EPS Grafitos polisztirol

 • XPS hőszigetelés: (extrudált polisztirol) egy vízálló és nyomásálló hőszigetelő anyag, amely tetőtérre és lábazatra is ideális. de drágább az EPS-nél.

XPS polisztirol

 • Kőzetgyapot: Egy tűzálló és hangszigetelő tulajdonságokkal is rendelkező természetes anyag, amely homlokzati, tetőtéri és belső szigetelésre is használható, de nehezebb és drágább a polisztirol hőszigetelésnél.

Kőzetgyapot

Összefoglalás

Költségei:

A hőszigetelés ára a szigetelőanyag típusától, vastagságától, a szigetelendő felület méretétől és a kivitelezés módjától függ. A befektetett összeg azonban hamar megtérül a fűtési és hűtési költségek megtakarításával. A hőszigetelt otthon komfortosabb, energiatakarékosabb és értékesebb. A hőszigetelő rendszerek és anyagok széles választéka áll rendelkezésre, így minden épületre és igényre megtalálható a megfelelő megoldás. A bejegyzésben szereplő információk alapján kiválaszthatja az Önnek legmegfelelőbb hőszigetelő rendszert és szigetelőanyagot.

Környezetvédelmi előnyök:

Jelentősen hozzájárul az energiafelhasználás csökkentéséhez, ezáltal a szén-dioxid kibocsátás mérsékléséhez is. Ez fontos lépés a klímaváltozás elleni küzdelemben.

Tippek a hőszigeteléssel kapcsolatos megtakarításokhoz:

 • Pályázatok: Számos pályázat áll rendelkezésre az épületek energetikai korszerűsítésére, amelyek fedezetet nyújthatnak.

További információk a hőszigetelésről:

https://hoszigetelorendszer.com

https://magyarfestek.hu