Blog

Kőzetgyapot hőszigetelő rendszerek egyre nagyobb teret hóditanak!

Magyar Festék Kft
Kőzetgyapot hőszigetelő rendszerek egyre nagyobb teret hóditanak!

Az ásványgyapot (környezetbarát) vagyis a kőzetgyapot hőszigetelő rendszerek egyre nagyobb teret hóditanak a homlokzati hőszigetelés terén. Tűzvédelmi és hanszigetelés szempontjából igen kedvező tulajdonságú termék.

A kőzetgyapot vulkanikus kőzetből előállított (természetes) hőszigetelő anyag, a levegő részecskék megkötésével fejti ki hatását. Mivel a gyártások során nem irányított a szálirány, ezért megtöri és nagy részben elnyeli a hanghullámokat ezért kimagasló hangszigetelő képességet kölcsönöz a terméknek.

A kőzetgyapot alapanyagának köszönhetően igen magas hőmérsékletnek ellenáll. Elviseli a hőmérséklet ingadozásokat (csekély hőtágulás), evvel a tulajdonságával igen nagy mértékben védi az épületünk szerkezeti elemeit ezen környezeti hatások ellen, (falrepedés,vakolatlevállás).Időtállóságával, magasan a legjobb hőszigetelő anyagok közé tartozik.Nem rothat, ellenáll a penész kialakulásának, engedi a falakat lélegezni.

A rendszer összetevői, és felépítése.

 1. Kőzetgyapot ragasztó. Gyárilag előkevert, felhasználásra kész poranyag. Használata a gyártó álltal előirt vízmennyiség felhasználásával. Más idegen anyag hozzáadása nem ajánlott.
 2. Kőzetgyapot hőszigetelő anyag. Előre gyártott, kiváló hőszigetelő értékű 0,034 W/mK, nagy hővezetési ellenállású termék.Gyártónként eltérhető méretekben kerül forgalomba.
 3. Szigetelés rögzítő dűbel. A kőzetgyapot homlokzati hőszigetelés teljes felületén kell alkalmazni, speciális, erre a célra kapható fém beütőszeges dűbelekkel. 6-8 db/m2 felhasználásával, az épület sarkain emelve a mennyiséget a nagyobb szilárdság érdekében 10-12db/m2-re.
 4. Üvegszövet 145g. Felhasználásával a felület, mechanikai sziládságát növeljük. Meggátolja a felületi repedéseket. Lúgálló
 5. Vakolat alapozó. A kőzetgyapot ragasztóval simára glettelt felületetre, (alaprétegre) festőhengerrel vagy ecsettel felhordható színezett vagy színtelen anyag. Leköti a port, a megszáradt alapozó felületén szebben eldolgozható a fedőréteg (finomvakolat).
 6. Színező vakolat a fedőréteg. Színre kevert finomvakolat, vagy légáteresztő képességgel rendelkező homlokzatfesték. A befejező réteg, ami nagyban hozzá járúl a rendszer időjárás állóságának, és emeli az épületün esztétikai szépségét. Minden féle képpen magas légáteresztő képességű anyagot használjunk. Használata a gyártó álltal előírt mennyiségek, és felhasználási feltételek betartása mellett.

A kőzetgyapot rendszer alkalmazási feltételei!

 1. A homlokzati hőszigetelés anyagainak tárolása, a gyártó álltal előirtak szerint.
 2. Megfelelő környezeti viszonyok, a kivitelezés alatt a külső hőmérséklet ne legyen +5 celisus alatt, és +30 celsius fölött. Tűző napon az anyagok használatát mellőzzük.
 3. Az alapfelület legyen száraz, por és más szennyeződésektől mentes.
 4. Azokra a falakra ahol vízszigetelési hiányosságokat tapasztalunk, (felszívódó nedvesség, salétromosodás), az anyagokat a hibák kijavítása után használjuk, mert a későbbiekben ezek a hibák gondokat okozhatnak.
 5. Az kőzetgyapot rendszer elemeinek egymásra gyakorolt hatása, a gyártók által vizsgált, más idegen anyag hozzáadása, belekeverése Tilos!
 6. Törekedjünk az azonos gyártók homlokzati hőszigetelés összeállítását vásárolni.