Blog

Új hőszigetelés a régire!

Magyar Festék Kft
Új hőszigetelés a régire!

A folyamatosan szigorodó hőszigetelési előírások és a 15-20 évvel ezelőtti kivitelezési technológiák miatt a homlokzati hőszigetelő rendszerek egy része napjainkban elavultnak mondható. Felmerül a kérdés, hogy mit tegyünk a régi szigeteléssel: bontsuk le, vagy tehetünk rá vastagabb újat?

Állapotfelmérés: a kulcsfontosságú lépés

A döntés meghozatala előtt alaposan fel kell mérni a meglévő rendszer állapotát. Ehhez javasolt a homlokzatot egy-egy m2-es felületen feltárni. Az új szigetelés alapfelületének szilárdnak, simának és kellő tapadó szilárdságúnak kell lennie. A laza, málló és kiálló részeket el kell távolítani, szükség esetén javításokat kell végezni. Az állapotfelmérés során ellenőrzött paramétereknek egy új építésnél is meg kell felelniük. Ez nem újszerű állapotot jelent, de a legfontosabb hogy a kivitelezési előírásoknak való megfelelést igen.

Bontás, ha indokolt

Az állapotfelmérés azt mutatja, hogy a meglévő hőszigetelés állapota vagy teljesítménye jelentősen elmarad az elvárásoktól, javasolt a teljes elbontása. Nem érdemes egy nem teljes értékű szerkezetet "felújítani". A régi, gyengébb hatásfokú hőszigetelés az új mögé rejtve az egész szerkezet hatékonyságát rontja.

  • Ha a hőszigetelés rossz állapotban van, el kell bontani.
  • Ezután új, vastagabb hőszigetelést kell felrakni a mai előírásoknak megfelelően.
Új hőszigetelés a régire


Új hőszigetelés a régire:

Ha a meglévő szigetelés minősége megfelelő, az új hőszigetelő rendszer felépíthető a régire. Fontos lépés a meglévő rendszer feszültségmentesítése, amit üvegszövet-vágással lehet elérni. Az új lemezeket ragasztással és dübelezéssel kell rögzíteni. A kivitelezésének további lépései megegyeznek a hagyományos kivitelezési irányelvben elfogadott módszerekkel. A szükséges hőszigetelés vastagságot pontos számítással kell meghatározni, (kérje szakember segítségét) de általánosan a mai előírásokhoz kb. 8-10 cm-rel vastagabb hőszigetelő anyag szükséges a régiekhez képest. A megfelelő alapfelület és a szakszerű kivitelezés elengedhetetlen a következő generációk számára is tartós hőszigeteléshez.

Tűzvédelmi szempontok:

Fontos figyelembe venni a tűzvédelmi előírásokat. Csak olyan hőszigetelő rendszert építhetünk be, melyre homlokzati tűzterjedés vizsgálat készült. Mivel a vizsgálatokat jellemzően "nem éghető" alapfelületen végzik, "rendszer a rendszerre" modellben vizsgált rendszert kell választani. Figyelmesen olvassuk el az engedélyeket, mert azok részletesen megszabják a felhasználható anyagokat, a csomóponti kialakításokat és az egyéb beépítési feltételeket.

Összefoglalva:

A hőszigetelés duplázása lehetséges, de alapos felület átvizsgálást, körültekintést és a tűzvédelmi előírások betartását igényli. A bontás és az újraszigetelés is opció, ha a régi szigetelés nem felel meg a mai követelményeknek. (forrás: baumit.hu)