Blog

Ne csak találgasson! Így válassza ki a megfelelő vastagságú hőszigetelést otthonába!

Magyar Festék Kft
Ne csak találgasson! Így válassza ki a megfelelő vastagságú hőszigetelést otthonába!

A hőszigetelés az egyik legjobb befektetés, amit ingatlanunkba tehetünk. Nemcsak a fűtési és hűtési költségeket csökkenti jelentősen, de komfortosabbá is varázsolja otthonunkat, és csökkenti a környezetterhelést is. Viszont a megfelelő vastagság kiválasztása kulcsfontosságú a maximális hatás eléréséhez.

Ebben a szövegben mélyebbre ásunk a hőszigetelés rejtélyes világában, és feltárjuk azokat a tényezőket, amelyek befolyásolják a tökéletes vastagság kiválasztását.

Milyen tényezők befolyásolják a hőszigetelés vastagságát?

Nem létezik univerzális vastagság minden otthonra. Több szempontot is figyelembe kell vennünk a tökéletes választáshoz:

1. Különböző épületrészek eltérő szigetelési vastagságot igényelnek:

Falak: A falak esetében a hőszigetelés vastagsága 10-20 cm között mozog. A pontos vastagság függ a falazat típusától (tégla, beton, vályog), a hőátbocsátási tényezőtől (U-érték), az éghajlattól és az energetikai céloktól.
Tető: A tetőnél a hőveszteség még jelentősebb lehet, így a hőszigetelés vastagsága 20-30 cm között alakul. Itt is befolyásoló tényező a tető szerkezete (cserép, zsindely), a tetőtér beépítettsége és az éghajlat.
Padló: A padló szigetelésénél 10-20 cm vastagsággal lehet számolni. Fontos figyelembe venni a padló szerkezetét (földszint, pince), a padló alatti tér fűtöttségét és az aljzatburkolat típusát.


2. Hőszigetelő anyag: Az egyes anyagok hőátbocsátási tényezője (U-érték) eltérő, így a szükséges vastagság is változik:

Üvegszál: Az üvegszál szigetelés 10-15 cm vastagságban hatékony.
Kőzetgyapot: A kőzetgyapot szigetelés 10-20 cm vastagságban optimális.
Habosított polisztirol: A hungarocell 10-20 cm vastagságban alkalmazható, de tűzállósága alacsonyabb.
Permetezett poliuretán: A permetezett poliuretán 5-10 cm vastagságban is kiváló hőszigetelést biztosít.


3. Éghajlat:

Hidegebb éghajlaton, ahol a hőmérséklet gyakran fagypont alá süllyed, vastagabb hőszigetelésre van szükség a hőveszteség minimalizálása érdekében. Melegebb területeken a nyári meleg elleni védelem a hangsúlyosabb, így ott vékonyabb szigetelés is elegendő lehet.


4. Energetikai célok:

Passzívházak: A passzívházak kiemelkedően alacsony energiafelhasználásra törekszenek, így a hőszigetelés vastagsága akár 30-40 cm is lehet.
Alacsony energiafelhasználású házak: Ezeknél a házaknál a hőszigetelés vastagsága 20-30 cm között mozog.
Energetikai korszerűsítés: Amennyiben meglévő épület hőszigetelését javítjuk, a szükséges vastagság 10-20 cm között alakulhat.

Energetikai célok


Hogyan találjuk meg a tökéletes vastagságot?

Szakértő segítségével: A pontos vastagság meghatározásához érdemes szakértőt bevonni. Felméri az épület adottságait, az éghajlatot és az energetikai célokat, majd ennek alapján javaslatot tesz a legoptimálisabb vastagságra.
Energetikai tanúsítvány: Az energetikai tanúsítvány is tartalmaz információkat a szükséges hőszigetelés vastagságáról.

További szempontok:

A hőszigetelés ára: A vastagabb szigetelés drágább, de hosszabb távon megtérülhet a fűtési és hűtési költségek megtakarításával.
Pára lecsapódásának kockázata: A nem megfelelően kivitelezett hőszigetelés páralecsapódáshoz vezethet, ami penészedéshez okozhat.

Ne feledje, a vastagabb nem mindig jobb! A legfontosabb a gazdaságos és hatékony megoldás megtalálása, amely figyelembe veszi az összes fent említett tényezőt.

Készüljön fel a téli hidegre és a nyári forróságra! Válassza ki a megfelelő vastagságú hőszigetelést, és élvezze a komfortosabb otthont és az alacsonyabb rezsiköltségeket!